Monday, December 20, 2010

Tutorial : Cara-cara Membuat Kek Pisang Kukus

Salam Sejahtera Semua!!!

Yeah.... Chef Hairul muncul lagi hari ini dengan satu resepi yang SANGAT MUDAH dan sedap dimakan ok!! Setelah puas membelek buku resepi tinggalan nenek moyang dan dikacukkan dengan resepi yang dikutip dari internet, maka terhasil resepi mudah untuk orang pemalas macam aku ini. Hari ini kita buat kek ok!! Tak kagum ke mak bapak / mak mertua / bf / gf / kucing belaan yang  korang mampu buat kek?? Hahahaha... Tapi bukan kek bakar ok! Memang Chef belum pandai, kita buat KEK PISANG KUKUS dalam masa KURANG DARI 30 MINIT. Sumpah! Ok... jom check!

Saya kenalkan bahan-bahannya ya! TEPUNG GANDUM 400gram atau lebih (ikut kepekatan adunan)... 3 atau 4 biji PISANG. Pisang yang macam dalam gambar tu best... Ada bau pisang (mestilah bau pisang). Pisang emas, pisang tanduk, pisang nangka dan pisang anda adalah tidak sesuai! LOL.. Maaf sedikit lucah disitu... Sebiji TELUR ayam.. ehem...Telur ayam ye bukan telur lain. Satu camca teh SODA BIKARBONAT dan sedikit BAKING POWDER. Jangan dilupakan GULA dalam 4 sudu (ikut korang la nak manis atau tak). Ok.. itu sahaja bahannya. Jom ke dapur sekarang!

Eh... Tak pasal-pasal dah siap masak?? Hahaha... Gambar takde la... Tapi cara adunannya sangat mudah ok!  Langkah pertama, lecek pisang kasi hancur sehancur hancurnya... Pastu campurkan tepung gandum, telur dan semua bahan tadi. Gaul sehingga adunan menjadi macam adunan kecodok.. Tapi ingat.. Kita bukan buat cekodok ok! Kita nak buat kek. So...selepas adunan dah sebati, sediakan loyang yang sesuai, sapukan minyak dan tuangkan adunan tadi. Panaskan tempat pengukus sampai mendidih dan masukkan loyang yang telah diisi adunan dan dikukus selama 25 minit! Tik tok! tik tok! tik tok!

SETELAH 25 MINIT..................

Wallah!!!! Inilah hasilnya!!! Kahkahkah.. Siap... Nampak macam main-main je kan??? Tapi korang tengok hasilnya macam mana?? Tak tipu ok! Mungkin tak secantik Kek pisang yang korang bakar atau kek pisang panjang yang korang beli dari Giant mahupun Tesco... Tapi rasanya SANGAT SEDAP ok... Lebih penting TANPA BAHAN PENGAWET! Hahahaha...

P/S : Makan bersama air kopi dan sila tambah efek hujan... guruh berdentum.... angin bertiup kencang.... Jangan lupa sambil makan tu saksikan ulangan rancangan MARI MENARI.. Heaven. Selamat mencuba!

14 comments:

  1. Kek Pisang mmg sedap.. MJ pun suka makan.. sedapppnyer... :)

    ReplyDelete
  2. wah chef kay memang hebat la..terliur sudah aku ni..haha

    ReplyDelete
  3. thanks bg resipi. tgh start nak buat sudah dgn mak sy :)

    ReplyDelete
  4. sedapnya tu fav kite.tq sudi kongsi kepakaran nangis chef Liza macam ni

    ReplyDelete
  5. yes my feveret..but bli je..sapala nk buat kat kita ni

    ReplyDelete
  6. woooo..mcm best je..campak2x dh siap..esok jugak nk try buat =)

    ReplyDelete
  7. hahaha..
    rindunya dengan kek pisang kukus nie..
    dulu klau mak buat.. satu talam pun sanggup nak habiskan..
    hahahaha

    yang benar
    ikhram

    ReplyDelete
  8. klu tmbah perahan limau nipis..lagi cantek dik..sedappppp

    ReplyDelete
  9. Terima kasih...kerana bagi tip utk membuat kak pisang..boleh le teman mencuba..heeeeeeeee.

    ReplyDelete

  10. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete